Nathanel Goldman

9 anledningar att bli vegan

Nathanel Goldman
9 anledningar att bli vegan

Det finns många anledningar att bli vegan. Vi har listat 9 stycken här:

 
 

1. Bli vegan för djuren
Jag är vegan för djurens skull. Vi vet alla att djurindustrin är fruktansvärd. Att älska sitt husdjur men döda ett annat djur och äta det – är inte särkilt logiskt En av de många anledningar att bli vegan är för att det är hemskt att djur är instängda i en kubikmeter hela sina liv för att sedan skickas på slakt så vi kan äta dem.

2. Bli vegan för miljön
Att underhålla alla djur som skickas till slakt tär på jordens naturresurser. Känns helt onödigt att vi skapar foder och mat för djur – när vi har så många människor som svälter. Att äta växtbaserat är det lättaste valet du kan göra från en miljöaspekt, eftersom kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det beror på flera saker. Kor och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, gödsel, och produktionen av foder står för stora utsläpp

3. Bli vegan för maten
En av de måna anledningar att bli vegan är att växtbaserad mat kommer innebära att din tallrik kommer vara full av färger och spännande smaker. Det finns inte mycket färdigproducerad vegan mat, så du kommer äta mer hemmalagad, äkta mat som ger dig näring på ett helt annat sätt än bara Felix köttbullar och potatis. Du kommer upptäcka så mycket nya recept och hitta smaker du inte visste att du älskade.

 
 

4. Bli vegan för att spara pengar
En av de bästa anledningar att bi vegan är att den billigaste maten är vegansk mat. Grönsaker, bönor, kikärtor, tofu. Detta är otroligt nyttig och bra mat som kostar mycket mindre än halvfabrikat eller kött. Man behöver inte köpa dyrt fejk-kött eller speciella veganska ostar. Att äta naturligt är bättre för kroppen och för plånboken.

5. Bli vegan för medmänsklighet
Du har makten att bidra till en bättre värld. Genom små förändringar i din vardag. Om du känner dig maktlös inför djurplågeri, om du har ångest över att vara en del av ett stort hemskt system, så börja äta mer plantbaserat. Om du är vegan så visar det att du vill att vi ska ha en finare värld där vi tar hand om vår planet och om våra djur.

6. Bli vegan för att utmana sig själv
En av de bästa anledningarna att bi vegan är för att utmana dig själv. Det finns säkert saker du aldrig trodde du skulle klara. Saker som du nu ser tillbaka på och är stolt över. Mål du har nått, drömmar du faktiskt uppfyllde. Även om det handlar om att få en bättre relation med en släkting, eller komma över en skilsmässa, eller avsluta en utbildning. Innan jag blev vegan var jag vegetarian och tänkte att jag aldrig hade kunna leva växtbaserat. Men nu är jag här, och det var klurigt i början men nu är det en naturlig del av mitt liv, och jag är stolt över resan jag gjort. Ta små steg i taget och se sedan tillbaka på hur mycket du har växt som människa – det är en häftig känsla!

7. Bli vegan för din hälsa
En annan av de främsta anledningar att bli vegan är för din hälsas skull. Ett bra tips är att följa Läkare för Framtiden på facebook. Det är en grupp läkare som startat en organisation för att sprida de hälsosamma fördelarna med en vegansk kost. Det är vetenskapligt bevisat att du får mindre sjukdomar, mindre ledvärk och lever längre som vegan. Idag äter vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att vi minskar animaliekonsumtionen av hälsoskäl.

8. För ökad kunskap
För att äta plantbaserat kommer du behöva göra något du kanske inte gjort innan – läsa innehållsförteckningen på allt du köper. Detta är något så grundläggande som verkligen kommer förändra din syn på det du stoppar i din kropp. När man väl börjat studera innehållsförteckningar så börjar man fundera över andra saker, till exempel att det finns 2000 kcal i en påse ostbågar. För kvinnor är detta det hela dagliga energiintaget som du bör få i dig, ganska sjukt. Dock saknar ostbågar näringsämnen som du får från kikärtor, spenat och liknande. Att bli mer uppmärksam om ingredienser gör att du lär dig mer om andra relaterade ämnen, som näringsinnehåll.

9. Bli mer fit
Enligt PETA så är veganer i genomsnitt upp till 10 kg lättare än köttätare. Och till skillnad från ohälsosamma hittepå-dieter, som gör att du känner dig stressad och trött så är vegansk mat ett hälsosamt och långsiktigt sätt att gå ner i vikt och bli mer hälsosam.

Med denna listan hoppas jag att du blivit inspirerad av de många anledningar att bli vegan och leva ett mer veganskt liv. Men känn ingen press. Att bli vegan är en process som får ta den tiden de tar. Alla människor väljer själva om de vill äta vegansk mat eller inte, och man ska inte döma sig själv för hårt. Alla gör sitt bästa.

 / Lili

Artikeln är skriven av Lili som driver veganfoodie.se där det går att läsa fler artiklar och få tips på recept.