Nathanel Goldman

Veganprofilen Åsa W: ”Införa köttskatt vore det första vi kan göra”. 

Nathanel Goldman
Veganprofilen Åsa W: ”Införa köttskatt vore det första vi kan göra”. 

Åsa Winnerdalen driver kontot vegan.influencer. Hon skapar debatt och engagemang kring veganfrågan och vill inspirera sina följare att leva ett lite mer medvetet liv. 

 
Åsa winnerdalen
 


Hej Åsa! Berätta om dig själv? 
Hallå! Jag är en HSP kvinna med ett genuint intresse för holistisk hälsa. Med det menar jag att ta hand om sig själv på alla plan. Fysisk, psykisk och spirituellt. Jag äter ren mat, dricker ingen alkohol och mår som bäst när jag får yoga. Träning behöver ske kontinuerligt både mentalt och fysiskt. 
Jag älskar att utmana både mig själv och min omgivning. Iskalla vinterbad eller långa coldshowers ger mig kickar av både kontroll och lycka. Jag befinner mig i ständig utveckling och vill bli den bästa versionen av mig själv samt försöka sprida goda vibbar. 
Jag är undersköterska i grund och botten, har alltid levt med ett kall att jag ska hjälpa andra. Allt ifrån att ge äldre människor närhet, stöttat otrygga barn eller genom att adoptera utsatta djur. Idag studerar jag Socionomprogrammet på Malmö Universitet med ambitionen att hjälpa människor med sociala problem. 

När jag var liten sa min mamma alltid att jag var en eldsjäl. Jag tycker om den bilden och önskar kunna leva upp till den lite då och då.

Varför blev du vegan? 
Först och främst av etiska skäl. Vi kan inte behandla djur som om de vore ”icke kännande” varelser. Vi vet så mycket bättre idag. Sen slösar vi på jordens resurser genom att konsumera kött. Enligt FN.s jordbruksorgan står djurindustrin för 18 % av utsläppen av växthusgaser i världen - vilket är mer än alla världens transporter samlade. Hur sjukt är inte det?
Sen har ju givetvis hälsoaspekten blivit en viktig del. En vegansk kost kan förebygga diabetes typ 2 och motverka hjärt och kärl sjukdomar. Faktist var det en läkare som berättade for mig att veganer aldrig drabbas av tjocktarms cancer. Oerhört intressant. 

 
Åsa winnerdalen
 

Varför startade dina konton på sociala medier? 
Jag startade först facebook gruppen ”Veganer vegetarianer och flexitarianer” och sedan även mitt instagramkonto @vegan.influencer Det är väl mitt bidrag till att göra världen lite bättre. Försöker på ett kärleksfullt och respektfullt sätt öka nyfikenheten för veganismen. Jag tror inte på att skrämmas med bilder från slakterier och skadade djur. Min erfarenhet säger att de människor som väljer att blunda kommer att blunda ännu hårdare om jag väljer den vägen. Jag tror på att inspirera och lyfta fram fördelarna med att leva ett mer vego/ hållbart liv. Det ska vara lätt att vara vegan. 

Vad är det viktigaste frågan i världen idag tycker du? 
Tänker att många frågor flyter samman här. Ska inte sticka under stol med att jag har klimatångest. Människor behöver verkligen ett dramatiskt uppvaknande. Här i Sverige märker vi kanske inte av klimathotet så mycket men det är oerhört uttalat på andra platser i världen. Tex hur Arktis isar smälter, snabbare än någonsin. Vi är påväg mot en katastrof och måste göra något NU! 

Och hur skulle man kunna lösa den frågan? 
Jag önskar att jag hade bra svar på den frågan. Men jag tänker att införa köttskatt vore det absolut första vi kunde göra. Och på olika sätt dramatiskt förminska utsläppen tex genom att öka andelen förnyelsebar energi. Vi sitter på kunskap och resurser för att bygga ett betydligt mer hållbart samhälle i harmoni med både djur och natur. Men vi alla måste vara med på tåget. Politikerna, du och jag. 

 
Åsa winnerdalen
 

Vad hade du önskat mer konkret från andra människor när det kommer till den frågan? 
Jag hade önskat att människor inte värderade smaken av en köttbit så högt att det faktist bekostar någon annan både plågor och livet. Samt att de ville förstå hur fantastiskt god växtbaserad mat är idag. Bara kolla in kontot ”Jävligt gott”. Det Gustav Johansson som driver kontot har gjort är revolutionerande. 

Ett favorit citat att lämna oss med? 
”You never know how strong you are, until being strong is your only choice.” 

 
Åsa winnerdalen
 


Namn: Åsa Winnerdalen Ålder: 37 
Hemsida: www.instagram.com/vegan.influencer
Blogg: www.nouw.com/veganlifestyle
Inspirerande människor: Gary Yourofsky (djurrättsaktivist och förläsare) Moby, Alexander Pärleros
Inspirerande bok: "Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn
Inspirerande projekt: Jävligt gott - Att göra planbaserad mat jävligt god (Gustav Johansson)
Inspirerande varumärke: @do.no.harm.apparel (kläder).
Och ICA har vuxit i mina ögon. Lanserar 50 egna vegoprodukter under 2019.