Nathanel Goldman

Emilie Ebbis Roslund: Journalisten som känner sig som en aktivist

Nathanel Goldman
Emilie Ebbis Roslund: Journalisten som känner sig som en aktivist

Emilie Ebbis Roslund är journalisten som driver populära podden Singelrådet. Hon är bekymrad över klimatet och önskar att fler människor ifrågasätter sin livsstil.

 
ebbis3.jpg
 

Hej Emilie! Berätta om dig själv? 
I gymnasiet drömde jag om att bli krönikör. Jag hade en blogg på föregångaren till Facebook, Playahead (lol), där jag med uppkäftig ton skrev om feminism och genusfrågor. Några år senare började jag plugga journalistik på Ljungskile Folkhögskola där jag fortsatte mitt skrivande inom samma område. Andra året tjatade jag till mig en praktik på P3, en arbetsplats som jag sedan tillbringade tre år på. Sedan dess har jag jobbat på Aftonbladet, Expressen, Nöjesguiden och andra publikationer som reporter och producent. Just nu driver jag dejtingpodden Singelrådet och skriver kolumner i Metro. På papper är jag journalist, men egentligen känner mig mer som en aktivist. Förhoppningsvis har jag kanske stärkt unga i sin sexualitet och självkänsla. 

Hur skulle du beskriva en typisk veganperson? 
Man ser ut som nya kulturministern, kommer från typ Umeå och levde straight edge i tonåren.

Haha okej! Så antar att du inte är vegan då? 
Nej, jag är vegetarian. Då och då har jag veganska perioder men hittills har jag inte lyckats göra det till en vardagsrutin. Men om du frågar mig igen om fem år kommer jag svara ja. 

Vad är det viktigaste frågan i världen idag tycker du? 
Klimathotet. Men även den utbredda rasismen som verkar ligga längst ner på politikernas att-göra-lista.

 
EbbisBild1.jpg
 

Hur skulle du lösa den frågan då? 
Lagstiftning. Det finns inget annat sätt. Man kan inte förvänta sig att varje individ 1. Ska sitta på fakta och kunskap om vad det är som gör att att jorden är på väg åt helvete. 2. Anpassar sitt liv för att förebygga detta. Det är politikernas ansvar att lagstifta på ett sätt som gör att individen gör rätt val.
Inga människor tar ansvar om de inte måste. Det är den deppiga sanningen. Därför måste vi tvingas till det. Ibland tänker jag på ransonerna under andra världskriget och hur bra för miljön det vore om exempelvis EU kunde göra en throwback på ransoneringssystemet. Föreställ dig hur fantastiskt det skulle vara om våra makthavare hjälpte oss mot en hållbar framtid. Både för miljön och för oss själva. Allt hade varit så mycket enklare om vi människor tilldelades en bestämd mängd flygresor, kött och vatten per år som var och en får fördela hur de vill. Typ: Vill jag duscha i 10 minuter och förbruka 120 liter varmvatten en gång i veckan ELLER vill jag göra det tre gånger i veckan och minska duschsessionen till 3 minuter

Vad är det som står vägen för förändringen då tror du? 
Kapitalism! 

Vad tror du människor om 100 år kommer säga när de tittar tillbaka på oss idag och hur vi hanterade klimatfrågan?
Finns mänskligheten kvar så länge? 

Vad hade du önskat mer konkret från andra människor när det kommer till den frågan? 
Att fler människor ifrågasätter de delar av sin livsstil som slår tillbaka på klimatet. 

 
emilieebbisroslund
 

Namn: Emilie Ebbis Roslund
Ålder: 31
Hemsida: acast.com/singelradet
Inspirerande människor: Cardi B & Gudrun Schyman. 
Inspirerande bok: The book of No, av Susan Newman.
Inspirerande projekt: Instagramkontot Aningslösa influencers