Nathanel Goldman

Emma Sundh: journalist, influencer & initiativtagare till klimatklubben

Nathanel Goldman
Emma Sundh: journalist, influencer & initiativtagare till klimatklubben

Emma Sundh är journalisten och influencern som skriver om hållbarhet och startat populära Klimatklubben. Hennes positiva attityd och engagemang spider sig snabbt och hjälper att sätta upp hållbarHET på dagordning. 

 
emma+sundh.jpg
 

Emma! Vem är du?
Exil-värmlänning som bytt vischan mot Midsommarkransen i Stockholm, och när en dröm om att någon gång flytta tillbaka. Jag jobbar som stylist, journalist och influencer med inriktning hållbarhet och en av initiativtagarna till Klimatklubben. Jag är egentligen utbildad specialreporter med inriktning på samtidshistoria och närde en dröm att jobba på DN på stan, men hamnade i magasinsbranschen, senast på Damernas Värld. Lever tillsammans med man och två småbarn, och har även ett litet torp på Gotland. 

Du är en av initiativtagarna till Klimatklubben som seglat upp under hösten och blivit populär.
Vad handlar klimatklubben om? 

Det är en klubb för den som snabbt och enkelt vill lära sig mer om klimatkrisen, få konkreta tips (och svar) på vad en kan göra själv och tillsammans göra skillnad. Och så klart: en plats där vi kan snacka klimat och inte bli dömd eller bedömd. Här finns stor respekt och vi är kända för den goda tonen. Det är fantastisk bubbla att stiga in i!

Vilka startade det? 
Jag, och mina fantastiska influencerkollegor Maria Soxbo och Johanna Nilsson

 
Klimatklubben.jpeg
 

Varför behövs klimatklubben?
Vi behöver prata om klimatet, delas för att kunna handskas med oron som många känner, men också tillsammans komma på smarta lösningar. Alla infallsvinklar och erfarenheter behövs!

Vad säger du om reaktionerna?
Ni fick 30 000 följare på några dagar? 
Ja, helt galet. Och underbart! Den hopplösa känslan av att det bara var jag som brydde mig förvandlades snart till: tusentals tänker exakt i samma banor. Det finns hopp!

Vad hoppas ni att klimatklubben ska skapa?
Engagemang kring klimatfrågorna – på alla plan! Vi vill förändra normer!

Vad är planerna framåt med klimatklubben?
Åh, just nu skriver vi en bok om klimatet som släpps på Norstedts i samma veva som bokmässan äger rum. Sedan planerar vi en (än så länge) hemlig grej som kommer bli fantastisk, har planer på Almedalen och så hoppas vi på fortsatt turné i Riksdagen. Vi har redan träffat Centerpartiet och Miljöpartiet, men vill så klart träffa alla partier för att snacka klimat. 

Kan vi verkligen förändra världen om vi vill?
Ja! OM vi kan! Greta Thunberg är ju ett lysande exempel på det! Och kraften i Klimatklubben. Men bara genom att ta upp klimatet till diskussion vid lunchen på jobbet så har en gjort något. Vi måste ju prata om klimatkrisen, för den gäller ju alla. Om skutan sjunker så åker vi alla i. Tyvärr. 

Det finns flera klimatforskare som är av den bestämda uppfattningen att det är för sent och ingenting vi gör i Sverige kan förändra klimat dystopin som håller på att ske - vad tänker du om det?
Och det finns de som hävdar att vi har tid, men att tiden är knapp. Jag vill kunna se mig själv i ögonen i framtiden och veta att jag gjorde något när klimatrapporterna haglade. Jag gjorde vad jag kunde, satt inte och höll tummarna. 

 
emma sundh.jpg
 

Var hittar du din personliga drivkraft och engagemang någonstans?
Ja du, bra fråga. Tror att något väcktes när lantis-uppvuxen-med-att-ta-hand-om-allt-vi-har gick in i Stockholms-soprummet  och fick en chock. Sopsäckar med knappt använda kläder, slängda möbler, skor (som går att laga), halvätna pizzor och någon paprika med en fläck på. Jag har överlåtit sophanteringen till min man, för jag blir så jädra ledsen när jag går in i soprum och ser en nypa av det överdåd som vi inte är förmögna att hantera. 

Vad tänker du kring vegansim?
Jag är 99% vegetarian, hahaha. Lagar bara vegetariskt, men om jag blir bjuden på kött äter jag, eller om ungarna lämnar en halväten korv. Hellre en bit kött, än matsvinnet. Försöker äta mer veganskt, och har en morot i att min man – som varit vegetarian sedan Gustav Vasa skidade genom Dalarna – ständigt utmanar sig i att äta mer veganskt. Och det är oftast han som lagar mat hemma. 

Vad önskar du av klimat året 2019? Vad hoppas du ska hända i år? 
Att det ska bli enklare för individen att göra klimatsmarta val. 

Hur ska man få människor att engagera sig i dessa frågor?
Fråga vad de tycker och smyga på dem klimatglasögonen.

Ett favoritcitat att lämna oss med? 
Someone should do something, that someone is me. 

 
emmasundh.jpg
 

Namn: Emma Sundh 
Ålder: 35 
Hemsida: emmasundh.som
Inspirerande människor: Greta Thunberg, Eartwanderss och Björn Wiman. 
Inspirerande bok: Slow fashion!