Nathanel Goldman

Evelina Utterdahl: Kända reseprofilen som nu slutat flyga 

Nathanel Goldman
Evelina Utterdahl: Kända reseprofilen som nu slutat flyga 

Evelina Utterdahl har rest i över 75 länder. Hon är en av Sveriges kändaste reseprofiler på instagram men har sedan hon fick upp ögonen för klimathotet nu helt fokuserat på hållbart resande istället, och flyger aldrig längre.

 
Evelina uttetrdahl
 

Hej Evelina! Berätta om dig själv? 
Hej! Jag är uppväxt i Mölndal. Började jobba som optikerassistent direkt efter gymnasiet och började resa ensam på små weekendresor när jag var 21 år.

Blev helt tagen av att resa och gjorde det oftare och längre, tills jag efter några år tog modet till mig att säga upp mig och börja resa på heltid. Utan sparpengar eller erfarenhet av att arbeta online var min plan att jobba på hostels och liknande för att ta mig runt, men jag blev erbjuden att skriva researtiklar för ett reseföretag som hittat mig genom min blogg och instagram.

Där började mitt liv som heltidsresenär och frilansare, för 2,5 år sedan. Mycket av mitt arbete har jag fått genom min Instagram.

Frilansar som skribent, föreläser om hållbart resande och samarbetar med företag eller organisationer genom sociala medier.

Hur kommer det sig att du började resa? 
Jag hade köpt en weekendresa till en dåvarande pojkvän men vi bröt upp innan resan så då bestämde jag mig för att åka själv och blev då förälskad i att resa ensam och lära mig ta mig runt och utforska på egen hand.

Vart har du varit? 
Oj, jag har varit på väldigt många platser. 6 världsdelar och 75 länder - majoriteten av dem i Europa.
Några platser jag åker tillbaka till gång på gång är Storbritannien, Slovenien och Iran.

 
Evelina utetrdahl
 

Vilka har varit några av dina starkare minnen / erfarenheter? 
Island hopping i Filippinerna där vi sov i tält på stränder på obebodda öar. De mest spektakulära sol upp- och nedgångar jag någonsin sett.

När jag besteg berget Svinjak i Slovenien helt själv. 3 timmar riktigt brant uppför, men med en av de mest makalösa 360 graders-vyerna jag någonsin har sett. 

Eller när jag var på road trip med några vänner i Iran och vi träffade några biodlare i Qazvin som läs oss stanna över i deras tält mitt bland bergen i nordvästra Iran.

Vad har varit de största svårigheterna? 
Kan inte säga att jag tycker jag haft några svårigheter. Men då är jag visserligen en optimist som ser utmaningar och lärdomar istället för svårigheter/problem.

Hur har du haft råd att resa så länge? 
Jobbat och har generellt sett haft en billig livsstil.

 
Evelina utetrdahl
 

Känner du dig aldrig rotlös och får lust att slå dig ner eller ska du resa tills du dör? 
Nej, än så länge känner jag mig inte rotlös och jag kan inte se att jag kommer sluta resa inom en snar framtid, men hur jag kommer känna om 5-10 år har jag ingen aning om nu.

Jag är väldigt öppen för förändring så jag kommer gå efter vad som känns rätt där och då. Livet är långt och ingenting behöver vara absolut. Jag kanske slår mig ner ett tag och sen reser igen. Jag vet inte hur min framtid kommer att se ut och det vill jag inte veta heller.

Och du har slutat flyga nu? 
Jag fick veta exakt hur stor miljöpåverkan flygresor hade på klimatet och blev först chockad, och tänkte direkt att det kan jag inte rättfärdiga. Så det var bara att sluta. Jag är väldigt värderingsstyrd. Jag hade inte kunnat resa med flyg med den kunskapen jag har nu för jag vill inte vara del av klimatförstörelsen. 

 
Evelina utetrdahl
 

Är det inte svårt att fortsätta resa om man inte kan flyga. Hur gör man? 
Inte alls! Människor har rest alltid. Långt innan det fanns både flyg, bil och tåg. Även utan flyg så har det aldrig varit så lätt att resa runtom i världen tack vare internet.
Det finns många hemsidor som kan hjälpa till att hitta resvägar, men jag tänker mest att så länge jag reser i rätt riktning kommer jag fram till slut. 

Vad skulle du säga om att äta veganskt på resor, är det svårt? 
Även här gör internet livet mycket lättare. Happycow är jag inne på nästan dagligen. Har använt den i 5 världsdelar och har tack vare den hittat vegansk mat på de mest otänkbara platserna.
Vissa platser är dock svårare än andra. De två som vart svårast för mig var Filippinerna och Östtimor.

Vad tänker du kring klimatet? 
Att det är så oerhört bråttom. Det har gjort att allt annat känns irrelevant för mig. Om vi inte totalt ändrar hela världens sätt att styras inom 10 år så är klimatkrisen oåterkallerliga och mänsklighetens överlevnad i fara. Att folk inte förstår hur bråttom det är och vad som står på spel är så skrämmande.

 
Evelina uttetrdahl
 

Vad är ditt budskap som du vill förmedla till människor?
Till mängden vill jag sprida kunskap om klimatkrisen men många av de jag når ut till vet att vi är i en klimatkris, och till dem vill jag visa att livet inte behöver bli tråkigt om en börjar kämpa för vår överlevnad. Att många av de förändringar som innebär att ens påverkan på klimatet blir mindre faktiskt kan göra livet BÄTTRE. Mindre stress och ångest, billigare, mer närvaro. Att känna att en gör någonting som är bra, och att en lever enligt sina värderingar är helt fantastiskt.

Har du några tips hur man ska gå tilgväga med det? 
Börja med att göra en uträkning på hur din livsstil ser ut ur ett klimatperspektiv. Då kan du lätt se vilka delar som du kan förbättra.
Fråga om råd och tips.
Gå med i Facebook-gruppen Klimatklubben - där kan du få hjälp och tips om allt möjligt som är klimatrelaterat.
Om du använder social medier - följ människor som pedagogiskt visar hur du kan göra saker med en mindre klimatpåverkan.

Vad önskar du av detta år, 2019? 
Att siffrorna på världens klimatpåverkning går åt rätt håll (nedåt) samt att fler platser utnämner klimatkris så att världens ledare blir tvungna att ta hårda men nödvändiga beslut.
Att människor inser krisen och agerar därefter.

 
Evelina uttetrdahl
 

Namn: Evelina Utterdahl
Ålder: 27
Hemsida: earthwanderess.com
Inspirerande människor: Greta Thunberg
Inspirerande dokumentär: Blue Planet II 
Inspirerande projekt: Extinction Rebellion
Inspirerande varumärke: Remake av Stockholm Stadsmission