Nathanel Goldman

Frida Svanberg: Baka veganskt räddade mig från anorexin

Nathanel Goldman
Frida Svanberg: Baka veganskt räddade mig från anorexin

Frida Svanberg driver det populära instagramkontot Fridasvegobak, där hon lägger upp bilder på vegansk bakning. Och det blev även räddningen från anorexin.

 
Frida2.jpg
 

Hur kommer det sig att du började baka?
Bakning har varit min form av terapi sedan jag befann mig i det djupaste djupet av min anorexi. Konstigt kanske, en anorektiker som bakar, men bakningen hjälpte mig upp ur det mörka hålet.

Berätta om din anorexi? 
Jag fick min anorexi i sena tonåren, samtidigt som jag spelade innebandy på hög nivå. Det började med att jag ville "gå ner några kilon" men efter bara ett par månader eskalerade det helt och jag blev manisk. Jag gick ner 16 kilo på tre månader och åt max 600 kalorier per dag. Jag var tvungen att sluta spela innebandy och från skolan blev jag sjukskriven. Varje gång jag gick utanför hemmet kändes det som att alla tittade på mig och jag fick paninångestattaker flera gånger per dag.

Två år senare träffade jag mitt livs kärlek och från dag ett fick han mig att känna mig trygg, stabil och ett hopp pm att vara lycklig. För första gången VILLE jag bli av med demonen som slingrat sig fast vid mig och tagit över hela min personlighet under flera års tid. Jag sökte själv hjälp och fick turligt nog hjälp snarast. Terapisession efter terapisession, inget hjälpte. Sjukdomen hade tagit över mitt liv helt men när min farmor nämnde mindfulness för mig tog jag det på största allvar. Jag behövde hitta ett sätt att flytta mitt fokus från anorexin. Det var då jag började baka.

 
fridasvanberg vegobak
 

Och hur hjälpte bakningen? 
Från stunden jag tog fram skålen tills bakverket stod färdigt hemma, på mammas och pappas köksö kände jag mig fri. Fri från ångest och fri från den där jävla demonen som tagit över mitt liv. Jag skapade något som var långt ifrån min verklighet, men det jag gjorde var fint och framför allt var det befriande. Att göra något som sjukdomen egentligen förbjöd gjorde att jag kände mig stark.

Hur mår du idag? 
Idag kallar jag mig inte sjuk men tankarna och om att jag inte duger sinar bort mer och mer för varje dag som går, men ibland finns den där, demonen som vill bryta ned mig. Idag bakar jag för att jag tycker att det är sanslöst roligt men samtidigt gör det mig lugn och trygg. Bakningen är fortfarande min terapi som hjälper mig att bevisa för mig själv att min ätstörning inte har i mitt liv att göra längre. Jag är värd mer än så och jag vill inspirera personer som tampas med den där förbannade demonen att det finns sätt att övervinna den, trots att man befinner sig på botten och är beredd att ge upp. Våga testa något du inte tidigare vågat, det kanske räddar ditt liv!

Och varför baka veganskt?
När jag bestämde mig för att övergå till en växtbaserad kost kändes det självklart att även baka veganskt och nu vill jag inspirera andra till att man inte behöver utesluta saker man tycker är gott på grund av att man väljer en vegansk livsstil.

 
cookie cups.jpg
 

Vad tycker du man ska tänka på när man bakar veganskt?
Jag tycker att man ska tänka på att våga utamana sig att testa nya saker, det är bara fantasin som sätter gränser! Man ska inte se det som ett problem att utesluta animalier utan som en möjlighet att skapa något nytt.

Har du några bra tricks i det veganska bakköket?
Spara alltid kikärtsspadet, alltså vattnet som konserverade kikärtor ligger i, i kylen eller i frysen och använd det istället för ägg i många olika bakverk.

Vilket är ditt favoritbakverk?
Jag älskar allt som har med choklad att göra och om jag ska bjuda till kalas skulle jag baka min veganska Snickerstårta, den är helt magisk!

Fridas recept på kärleksmumskladdkaka:

 
vegansk kärleksmumskladdkaka.jpg
 

Kladdkaka
200 gram mjölkfritt margarin
1 dl kikärtsspad
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält margarinet i en kastrull och dra av från plattan
3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn, klumpfri smet
4. Klä en springform (26 cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i
5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 18 minuter
6. Låt kakan svalna helt

Kärleksmumsglasyr
100 gram mjölkfritt margarin
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
1 krm salt
2 msk kaffe
2 msk växtbaserad grädde (matgrädde eller vispgrädde spelar ingen roll)
Kokos till topping

1. Smält margariner i en kastrull och dra av från plattan
2. Tillsätt övriga ingredienser (utom kokos) och blanda ihop till en glasyr
3. Låt glasyren svalna innan du breder på den på kladdkakan
4. Strö över kokos
5. Skär upp kladdkakan i bitar.

Bon aptit.