Nathanel Goldman

Irina Krantz: Kämpade mot diabetes och blev vegan

Nathanel Goldman
Irina Krantz: Kämpade mot diabetes och blev vegan

Irina Krantz driver det populära instagramkontot mindiabetesvardag. Där skriver hon om sin resa från sjuk diabetiker till en hälsosam och vegansk livsstil. 

 
Irina krantz
 

Hej Irina! Vem är du? 
Hej! Jag är Irina! Jag lever med typ 1 diabetes och eftersom att jag alltid har vart intresserad av socialamedier startade jag instagramkontot mindiabetesvardag för ett par år sen. Där skriver jag om allt som har med diabetes, min kost samt träning att göra. Jag studerar sista året inom folkhälsovetenskap vilket även har ökat mitt intresse för både veganism och min sjukdom.  

Berätta om din diabetes. När kom den? 
Jag blev diagnostiserad med typ 1 diabetes under sommaren 1996. 23 år av att leva med sjukdomen har gett mig mycket kunskap kring hur man ska leva för att må så bra som det går. Jag har haft mina dåliga och bra perioder med min sjukdom och det är en ständig kamp att ta sig igenom varje dag. Något som dock har vart positivt med diabetesen är att jag är väldigt noga med allt och jag har utvecklat en förståelse för andra människor som jag inte tror att jag skulle haft om jag inte levt med sjukdomen.

 
Irina krantz
 

Hur kändes det när du fick besked om det? 
När jag fick diagnosen var jag bara 6 år gammal, vilket ledde till att jag trodde att jag skulle dö när jag fick beskedet. Jag har ett starkt minne av att min syster gav mig en bunt med kort på hennes klasskamrater när jag skulle åka iväg och bli inlagd på sjukhuset (man samlade ju på skolfoton under den här tiden). Jag var väldigt rädd men hade tur som hade en mamma som var utbildad undersköterska som hjälpte mig under de första åren. Min pappa har även typ 1 diabetes vilket underlättade lite. 

Hur har du hanterat det? 
Om jag ska vara helt ärlig så tog det mig många år att vilja ta tag i min sjukdom själv. Jag fick hjälp under en stor del av min barndom men hade det trassligt under många år av min uppväxt vilket inte hjälpte mig i min sjukdom. Under ett par år levde jag med konstant högt blodsocker, vilket kan leda till framtida komplikationer med till exempel ögon, hjärta och njurar. Det tog mig faktiskt ända fram tills år 2013 innan jag tog tag i min sjukdom på riktigt. Just nu har jag en hälsosam syn på min sjukdom och jag har fortfarande bra och dåliga perioder, som alla diabetiker har, men jag kämpar varje dag för att hålla mig stabil i blodsockret. 

 
Irina krantz
 

När blev du vegan? 
År 2005 gick jag över till en lakto-ovo-vegetarisk kost och 2008 blev jag 100% vegan. Under 2011-2013 åt jag dock mjölkprodukter men gick tillbaka till att vara vegan i mitten av år 2013 och har levt som vegan sen dess.  

Hur hjälper veganismen med diabetes? 
En av de mest centrala anledningar till att vegankost är bra för diabetiker är för att den hjälper till att förebygga vanliga följdsjukdomar som hjärt-kärlsjukdom. Som diabetiker är det viktigt att inte bara tänka på vad som är bäst nu utan även på vad som är bäst för framtiden. Vegankost hjälper även till att hålla kroppen frisk genom att den innehåller essentiella livsmedel som exempelvis frukt och grönt. 

Vad är ditt budskap som du skulle vilja sprida till folk? 
En växtbaserad kost kan ses som en stor omställning men jag brukar säga att man kan börja med mjölken. Byt ut den till en växtbaserad-dryck som exempelvis havredryck. Det är lättre än vad man tror nuförtiden att leva som vegan. Det finns många falska rykten som går runt på internet kring vegankost, titta på vilken källa det är som publicerat texten. Är det exempelvis inte en myndighet eller godkänd forskning, lita inte på vad texten säger.   

 
Irina krantz
 

Du bor i Skottland nu?
Jag är just nu bosatt i Edinburgh, Skottland. Vi flyttade hit för ca 6 månader sen eftersom att min sambo började sin master utbildning på Edinburgh University. Skottland är verkligen ett land för veganer. Det finns allt man behöver och vill ha när det kommer till livsmedelsutbud, restauranger samt uteställen med vegansk drinkar. 

Vad är dina bästa tips på veganställen om man ska besöka Skottland? 
I Edinburgh finns det många bra restauranger med helveganskt utbud eller som har vegansk alternativ. Två ställen som är 100% växtbaserat och som också har väldigt trevlig personal är Naked Bakery på Hill Street samt Considerit Chocolate på Sciennes. Naked Bakery har både bakelser, mat och varma drycker. Considerit Chocolate är ett bageri som även är ett café. De har mina favoriter, vegansk doughnuts. Jag har även besökt Glasgow som också är en stad jag rekommenderar för veganer. Mitt favorit ställe där är Picnic på Ingram Street. De har riktigt goda och mättande bakade potatisar med hummus men även våfflor med grädde. Deras personal är riktigt trevliga också så det stället rekommenderar jag varmt!

Ett favorit citat att lämna oss med? 
You have to fit in sometimes to make people comfortable to listen to you (Hans Rosling). 

 
Irina krantz
 

Namn: Irina Krantz
Ålder: 29
Hemsida: www.instagram.com/mindiabetesvardag
Inspirerande människor: Hans Rosling, Frederick Grant Banting, Jon Venus 
Inspirerande bok: The China Study
Inspirerande projekt: ‘Mastering Diabetes’ på instagram, de hjälper diabetiker med att få ett stabilare blodsocker etc genom en växtbaserad kost. 
Inspirerande varumärke: Abbott- för att de skapade min sensor jag har på armen för att kontinuerligt kunna mäta mitt blodsocker med min telefon.