Nathanel Goldman

Isabelle Mulkerrins: Överlevde anorexin och inspirerar 100 000 människor idag 

Nathanel Goldman
Isabelle Mulkerrins: Överlevde anorexin och inspirerar 100 000 människor idag 

Isabelle Mulkerrins är veganen och hälsovurmaren som överlevde anorexi. Idag inspirerar hon sina mer än 100 000 följare till en hälsosammare livsstil.

 
isabelle mulkerrins
 

Hej Isabelle! Berätta om dig själv? 
Hej! Jag är 23 år, bor i Göteborg och läser kandidatprogrammet hälsopromotion med inriktning kostvetenskap, och har tankar på att fortsätta och läsa en masters i kostvetenskap. Född på Irland, men har flyttat mellan Irland och Sverige när jag växte upp och 2010 flyttade jag till Sverige igen – efter att ha bott på Irland i 9 år. 

Sen 2011/2012 när jag tillfrisknade från mina ätstörningar började jag brinna för hälsa och kost och var något jag började läsa mer om, och då bestämmande mig att det var något jag vill plugga vidare efter gymnasiet. Först en termin i Uppsala och sen hamnade jag i Göteborg för att läsa ett kandidatprogram.

Jobbar med mina sociala medier – började blogga 2009, och 2017 började med min nuvarande blogg. 

Och hur blev du vegan? 
Under 2016 – när jag började plugga kostvetenskap och flyttade till Uppsala började jag följa några veganer på sociala medier. I samband med det började jag sätta mig in i kött och mejeriindustrien och vad som verkligen sker. Jag kollade på några dokumentärer kring köttindustrien och började känna att det inte var något jag vill stödja eller vara en del av. Dock, på grund av mina tidigare ätstörningar ville jag inte mixtra med maten eller börja ta bort mat från min kosthållning.

Men under våren 2016 efter att ha haft mycket magproblem de senaste året – vilket berodde på mycket olika saker – valde jag att testa att utesluta animaliska produkter för både min hälsa och för djuren. Jag hade redan ätit lite vegetarisk innan men gick över till vegan över natten. Slängde eller åt upp det icke veganska jag hade hemma och ersätta med veganska alternativen. Sen des har jag även bytt ut andra saker så som smink, hårvårdsprodukter och städgrejor till veganska alternativ.

I början åt jag växtbaserat för att se om det skulle hjälpa min hälsa, men nu är de det etiska anledningar (samt att jag älskar all vegansk mat jag äter) som jag förblir vegan. Jag skulle inte med gott samvete kunna äta animaliska produkter igen.

 
isabelle mulkerrins
 

Och när fick du anorexin? 
Jag var 12-13 när ätstörningstankarna började, men då visste jag inte det. Jag har även sjukdomen cystisk fibros (CF) vilket är en kronisk sjukdom som främst påverkar mina lungor och mage, men har även påverkan på andra organ i min kropp. På grund av min CF var jag sjuk en del och borta från skolan, och jag var i en period av mitt liv där jag kände att jag inte hade någon kontroll… och jag började tänka mycket på min sjukdom (CF). Jag slutade ta mina mediciner och i samband med detta blev sjukare och var hemma från skolan mycket mer. Jag började även lida av ångest och depression, och började äta mindre och träna mer. Det var aldrig något jag bestämde och jag hade aldrig något mål att gå ner i vikt eller bli smalare, men nu i efterhand förstår jag att det var ett sätt att kontrollera mitt liv när jag inte kunde kontrollera något annat. 

2010 blev det tydligt att jag var sjuk – både beteende och viktmässigt och jag blev konfronterade av mina föräldrar, och då började min behandling.

Under 2010 var jag inlagd på barnpsykiatrin i Irland men efter nästan 2 månader behandling där jag bara blev sjukare, bestämde min familj att vi skulle resa till Sverige där det fanns bättre behandling för ätstörningar.

Sommaren 2010 blev jag inlagd på Mando ätstörningsklinik och gick fram och tillbaks mellan att vara inlagd och en dagspatient fram till 2012.

Det var inte förens 2011/2012 som jag bestämde mig för att faktiskt bli frisk och kämpa för att bli fri. 

Att bli frisk tar tid och kräver mycket stöd och eget ansvar. Jag blev friskskriven höst 2012, men jag skulle säga att jag blev verkligen frisk och fri runt 2012/2013.

Och vad fick dig att komma ut från det? 
Min syster var en av anledningarna – och största inspirationen – för mig att vilja bli frisk. Jag såg hur hon levde hennes liv och jag ville också ha det. Min hund var även en av anledningar för mig att fortsätta kämpa när det var som svårast. Dagarna där jag ville bara ge upp tänkte jag mycket på min hund och hur jag ville vara kvar för henne. Jag tror även att jag alltid har haft stora drömmar och mål och någonstans inuti mig så visste jag att om jag gav upp skulle jag aldrig få nå de drömmarna.

 
isabelle mulkerrins
 

Vad ledde det till?
Att jag valde att bli frisk och fri innebär att jag nu kan leva mitt liv som jag vill, att inte vara kontrollerade av något/någon annan. När jag var sjuk trodde jag att jag hade kontroll, eftersom jag kunde kontrollera mitt matintag och min träning. Men nu när jag är frisk inser jag hur lite kontroll jag faktiskt hade, men även hur mycket jag missade ut på eftersom jag var sjuk. Jag hade en period där jag var ”halv frisk” och kunde gå till skolan, äta några mål om dagen och inte var på sjukhuset hela tiden. Då trodde jag att jag var frisk – men nu i efterhand inser jag att jag bara överlevde och inte levde. 

Vad önskar du att du hade kunnat säga till ditt yngre jag idag som du inte visste då? 
Att inte oroa sig så mycket för framtiden. Saker kommer lösa sig, även om det inte går som tänkt eller planerat. Alla timmar, dagar och veckor som du stressar upp dig och oroar är egentligen bara förlorad tid, eller tid som du skulle kunna ägna åt att vara glad och göra andra saker.
Men även att man inte kan kontrollera sitt liv genom att kontrollera sitt matintag. 

Vad är dina bästa vegan tips?
Tänk på att ersätta – inte bara ta bort. Men även att skriva en lista på olika maträtter som du gillar och kan veganisera eller som du kan ha som ”back up” när du inte vet vad du ska äta.

Även att kolla dokumentärer – det var en sak som fick mig att inse hur djur blir behandlade och vad som faktiskt sker inom kött-och mejeriindustrin.

Ett favorit citat att avsluta med?
“Don’t let the sadness of your past
Or the fear of your future
Ruin the happiness of your present “
/ Har även detta citat tatuerad på mig.  

 
isabelle mulkerrins
 

Namn: Isabelle Izzy Mulkerrins 
Ålder: 23
Hemsida: www.itsahealthylifestyle.org  
Inspirerande människor: Min familj inspirerar mig mest, jag ser hur dem når sina mål och jobbar hårt för att uppnå dem och det inspirerar mig. 
Men även att dem alltid stödjer mig i det jag väljer att göra.
Inspirerande varumärke: Gillar verkligen Oatly och deras koncept – både produkter och marknadsföring!