Nathanel Goldman

Josefine Bengtsson: Handelsstudenten som blev yogaentreprenör

Nathanel Goldman
Josefine Bengtsson: Handelsstudenten som blev yogaentreprenör

Josefine Bengtsson gick på Handelshögskolan och jobbade sedan som konsult. Men hennes hjärta längtade efter något annat. Nu är hon en av Sverige kändaste yogis, skrivit en bok och startat populära Yogiakedmin.

 
Josefine Bengtsson
 

Hej Josefine! Vem är du? 
Vem är jag? Det är ju just det jag försöker ta reda på hela dagarna. 
Mitt namn är Josefine Bengtsson och jag pysslar med just det – att förstå vem jag är på ett djupare plan och på så sätt kunna relatera till andra människor och världen på ett härligare vis. 

Genom yoga, meditation och andra spännande tekniker hittar jag balans i livet och lär känna nya sidor av mig själv.

Tidigare studerade jag ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter som strategikonsult. Under dessa år började jag uppleva yogans magiska effekt mot stress, press och prestationsångest. Idag brinner jag för att på ett enkelt och väst-anpassat sätt dela dessa uråldriga österländska-tekniker till min omgivning. Jag tror nämligen stenhårt på att världen skulle bli en härligare plats om fler personer förde in yoga och meditation i sina liv. Därför är jag oerhört tacksam att jag idag får jobba med yoga på heltid.

Förutom att undervisa yoga i Sverige driver jag även reseföretaget Yogiakademin. Det vi gör med Yogiakademin är att kombinera en härlig yttre miljö med en spännande inre praktik. Kom gärna på en klass med mig eller häng med på ett retreat – det brukar bli MAGI.

Hur kom du in på yoga? 
Jag har alltid levt i min kropp, varit ett naturbarn och velat förstå livet på ett djupare plan. Redan i nian, smet jag iväg till Biblioteket och lånade böcker om meditation. Jag kände ingen annan som höll på med det då så jag skämdes lite – höll det hemligt för min familj och vänner för att inte verka konstig eller deprimerad (i 15 års ålders är det ju livsviktigt att smälta in). Bakom stängda dörrar eller ensam i skogen, ifrågasatte jag livet och världen i stort – jag ville förstå allt på ett djupare plan. Det var nog därför jag kände den där dragningen till just meditationen men eftersom böckerna var min enda inspiration så förblev också meditationen mycket av ett koncept. Det var först flera år senare när jag hittade själva yogan (som ju är en slags meditation i rörelse) som jag började förstå grejen på ett djupare plan, det blev självupplevt istället för bokkunskap. 

Trots att jag hittade kärleken till yoga och framförallt meditationen ganska tidigt i livet så tog det ett tag innan jag lyckades (och framförallt vågade) göra det till min livsstil. 

Jag gick först vilse en stund i prestationsångestens och stressens värld. Jag studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter som strategikonsult. Livet var okej men jag kände mig instängd och visste att mitt hjärta var på fel plats. Så fort jag fick rast sprang jag ut i skogen för att krama träd och till mina lärares och chefers stora förvåning försökte jag demonstrativt visa min kärna genom att sitta barfota på golvet och jobba. Tillslut fick hjärtat bestämma - jag bytte bana och drog till Indien för att gå all-in i yogan och meditationen. 

Jag tror, med andra ord, att det yogan och meditationen står för alltid har varit mitt perspektiv på livet men att jag under några år tappade bort det då jag sögs in i samhällets normer för hur man ”borde” leva. 

 
Josefine Bengtsson
 

Vad gillade du med yoga? 
Yoga är ett ärligt möte med mig själv som hjälper mig att landa HÄR, HÄR, HÄR! Att släppa alla de där tankarna på dåtiden och framtiden så att jag istället kan njuta NU.

 Legenden Patanjali beskrev yoga som ”stillandet av alla tankerörelser” eller ”förmågan att styra fluktuationer i sinnet”. Exakt vad yogan gör – ett sätt att först se tankarna för att sen kunna slänga iväg dem, ta lite kontroll över dem och förstå att vi inte är dem.

 Att förstå att bara för att en tanke ploppar upp så behöver den inte vara sann. Jag kan välja att tro på den eller inte. Vilket i sin tur leder mig till en känsla om vem jag är på riktigt, på ett djupare plan. Alltså bakom de där tankarna om hur min kropp ser ut, vad jag jobbar med, var jag bor etc.

Yogan hjälper mig helt enkelt att landa i ett slags stilla varande där det andra ”ytliga” aspekterna spelar mindre roll. Jag skulle ljuga om jag sa att yogan gjort att jag helt slutat bry mig om yttre aspekter – jag är mänsklig så det gör jag fortfarande. Tiden på yogamattan ger mig dock ofta glimtar av något mer – den där känslan av kärlek och harmoni som alltid finns där inombords oberoende yttre omständigheter.

Jag är så tacksam över att jag hittat något som funkar för mig. Det finns säkerligen tusentals tekniker och tillvägagångssätt att landa in i en liknande närvaro… skriva, surfa, sjunga, spela… vad vi gör spelar nog mindre roll, huvudsaken är ju att det funkar! För utan närvaro känner jag att livet känns tomt och meningslöst.

 
Josefine Bengtsson
 

Och hur föddes yogiakademin?

Efter att under flera år ha undervisat på olika studios och företag märkte jag att det var svårt att fullkomligt förmedla det jag ville dela om yoga och meditation. Det var svårt att på 60-90 min gå riktigt djupt och ge varje student en praktik som är unik och anpassad efter personens förutsättningar. En timmes lunchyoga kan ju göra stor skillnad för hur man mår på eftermiddagen men jag såg att det är när man åker iväg och lämnar alla måste hemma som det verkligen går att komma djupt i den spirituella praktiken. En yogaresa ger ju förutsättningar för just det -  en vecka med fokus på sin inre resa. 

Vidare, såg jag också behovet av en annan typ av yogaresa. Det finns ju mängder av yogaresor runt om i världen och jag skulle vilja påstå att majoriteten av dessa har en ganska enkel standard (självklart finns motsatsen också), fokuserar ofta bara på en yogaform (exempelvis Ashtanga) samt riktar sig till redan befintliga yogisar. Jag hänger själv ofta på sådana retreats och ägnar största delen av min lediga tid mediterandes på ett vipassana center (10 dagar i tystnad). För mig är detta fantastiskt – jag gillar att sitta länge i meditation, ashtanga, gröt och linssoppa och sover gott på en madrass. Men för många verkar enkla yttre förhållandena samt kanske lite extrem praktik stoppa dem från att åka.

Det vi gör med Yogiakademin är att kombinera en härlig yttre miljö med en spännande inre praktik. För visst är det väl så att det är först när vi är i inre harmoni som vi verkligen kan njuta av härliga yttre faktorer som vacker natur, god mat och trevligt sällskap?

Vi skapade ett koncept som ska kännas attraktivt och lika spännande för alltifrån min pappa, ett yogafreak, en management-konsult till en go-happy och nyfiken tonåring – alla ska känna sig lika välkomna. 

 
Josefine Bengtsson
 

På vilket sätt förändrar yoga människor tycker du? 
Yogan och meditationen är som min ”medicin” typ 24 h om dygnet. Alltifrån att den gör att jag sover godare och får en friskare kropp till att den hjälper mig att hitta distans i olika situationer i vardagen och bli mer ”självreflekterande” i mina relationer.  

Yogan och meditationen hjälper mig framförallt att gå från huvudet, ner i kroppen och hjärtat. Väl där, vill jag naturligt ta hand om mig själv, världen och andra. När vi lever i huvudet, är ständigt uppbokade och stressar runt finns det ju liksom ingen tid att känna empati för oss själva, någon annan eller världen i stort. Jag är säker på att allt kaos som pågår i världen just nu bara är en spegling av vad som händer på insidan av majoriteten av människorna på jorden. Jag tror verkligen vi måste börja hitta harmoni i oss själva, resten sker per automatik. 

 Yogan blir som en daglig liten incheckning med mig själv. Men kanske blir denna incheckningen ännu viktigare under de stunder i livet där jag är väldigt upptagen. Lever jag i naturen, utan måsten, stress och press, så är jag ju lite i en ständig incheckning men mig själv. Lever jag i stan med massa uppbokade möten och undervisning av klasser så blir det ännu viktigare att få dessa pauser att bara vara i min egna kropp. 

Allt runt omkring oss förändras ju hela tiden. Ibland händer det ”bra” saker, ibland ”dåliga”.  Meditationen och yogan funkar lite som ett skydd för mig mot dessa yttre förändringar. Självklart kan jag vara nere och känna motgångar men jag är inte lika rädd för det längre, jag låter mig själv vara ledsen och känna smärta, för jag har märkt att det faktiskt gör att jag kommer närmare mig själv. 

Vad har varit de största svårigheterna i ditt liv och hur har du tagit dig igenom det? 
Jag levde i en otroligt destruktiv relation under fyra år med en man som jag nu efter att ha fått lite distans och även kunskap definierar som psykopat. 
Det var otroligt obehagligt att uppleva hur någon lyckades manipulera mig så kraftfullt att jag helt tappade kontakten med mig själv. 
Jag är så otroligt tacksam att jag kom ur det tillslut, utan yogan och meditationen finns nog en risk att jag skulle fastnat längre och blivit totalt nerbruten. 

Vad är ditt budskap som du skulle vilja få ut till folk? 
Lär dig lyssna på din kropp! (Titeln på min bok!)

Ett favorit citat att lämna oss med? 
”The real question is not whether life exists after death. The real question is whether you are alive before death.” 
― Osho

 
Josefine Bengtsson
 

Namn: Josefine Bengtsson
Ålder: 31
Hemsida: www.yogiakademin.com
Inspirerande människor: Osho, Alan Watts, Eckhart Tolle
Inspirerande bok: A New Earth, Eckhart Tolle
Inspirerande projekt: Pachamama i Costa Rica