Nathanel Goldman

Josefine Sjöstrand: den fria resesurfaren utan ett hem 

Nathanel Goldman
Josefine Sjöstrand: den fria resesurfaren utan ett hem 

Josefine Sjöstrand gjorde karriär, satt på ett kontor i Stockholm men kände att det livet inte var för henne. Nu åker hon jorden runt och surfar. Har starka naturupplevelser. Och får betalt för det. 

 
josefine sjöstrand
 

Hej hej hej Josefine! Berätta – vem är du? 
Hej, Hej, Hej! Josefine, 27 år gammal, från Göteborg som valt att spendera vardargslivet på resande fot. Jag har sedan några år tillbaka insett att vardag, rutiner och kontorstider inte var min grej. Jag lever nu så nära naturen som jag kan för att kunna surfa, kitesurfa, åka skidor och yoga dagligen.

Jag jobbar 100% online för ett reseföretag som heter Lapoint, där vi försöker skapa oförglömliga surfcamps runt om i världen och jag jobbar med marknadsföringen av surfresorna. 

Jag hamnade på Lapoint pga att jag hade uppehåll från en TV produktion som jag jobbade på innan. Jag sökte jobb som så kallad Camp Manager på plats i Portugal och skulle bara jobba några veckor pga att den ordinarie personen hoppade av i sista sekund. Sedan blev jag erbjuden jobb på andra platser runt om i världen och slutligen behövdes jag på huvudkontoret, och på den vägen är det. 

Vad fick dig att börja resa?
Livet visade vägen. Känns som det alltid gör det. Om något är fel i livet så känner man det skavsåret och obekvämligheten ända in i själen. Då är det dags att byta spår. Så kände jag. 

Jag studerade tre olika utbildningar, och har arbetat på fastighetsbolag, som säljare för it-bolag, med marknadsföring, med event, projektledare, som mäklare och inom tv-branschen. Svårt att hitta rätt, så jag testade allt. 

Jag är en sökande person som gillar äventyr. Jag har alltid sett mig själv ha en karriär och att jag skulle ha “ett insprierande och motiverande jobb”. Men för mig blev karriär, pengar, innerstadsstress och cafebesök allt mindre inspirerande och oavsett bransch jag hade testat tyckte jag att allt handlade om samma sak: Budgetar, deadlines, excel-snurror, mitt engagemang och mindre tid för mitt liv. Den stora förändringen eller de så kallade “steget” som ändrade allt var framförallt när jag kom hem efter 1 år i Kanada, efter ett av århundrades bästa vintersäsonger i Whister, följt av att ha bott i tält i tre månader på Vancouver Island med grym surfing. Då var kontrasten för stor, och steget tillbaka till kontor, tunnelbanor och fasta tider var omöjligt för min lycka.

 
josefine sjöstrand
 

Hur länge har du varit på resande fot?
Beror lite på hur man räknar. Jag åkte till Kanada 2015 och lyckades aldrig bo på en och samma plats under en längre tid efter det. Nu har jag varit på resande fot sedan i april 2017 utan ett längre stop i Sverige. Det blir snart 2 år. 

Ska du någonsin komma hem? 
Jag är hemma på många platser, men min framtida fasta punkt är fortfarande obestämd. Har en utländsk pojkvän, så vi har ingen given gemensam plats. Har ju såklart favoritställen, det är mycket möjlig att Kapstaden blir där jag kommer spendera flera år i framtiden. Blir faktiskt helt pirrig av att tänka på att det kan bli exakt var som helst. 

Vad är viktigt med resorna?
Varje resa utgår ifrån vind och vågor då anledningen till resandet oftast är för att surfa eller kitesurfa. På plats känns det viktigt att ta del av lokal kultur, mat, skapa en tillvaro på plats och förstå vilken känsla just denna plats erbjuder.

 
josefine sjöstrand
 

Vad betyder naturen för dig på dina resor? 
Det är naturen som är min spelplan och det flesta av mina aktiviteter är helt gratis och bygger på en naturupplevelser. Att vara i direkt kontakt med naturen är något av det bästa jag vet. Det kan gälla att klättra till en bergstopp med utsikt, bada i ett vattenfall, bo i tält i regnskogen i tre månader eller surfa och vara i direkt kontakt med energin från en storm som blåser på andra sidan jorden. Barfota i tropiskt klimat, vandrandes i snö, kitandes i råa vindar eller surfandes på en våg som var lite större än du tidigare klarat av, det betyder mycket. 

Vad har du lärt dig från all yoga och surfande du ägnat dig åt? 
För mig är det nog yogan som lärt mig de viktigaste livslärdomarna, men jag ser surfingen som en förläng arm från yogan. I vågorna är jag här och nu, i kontakt med alla mina sinnen och det är omöjligt att vara frånvarande. Surfingen handlar ofta om att ligga på rätt plats, vid rätt tillfälle och bara köra på den intuitionen man har. Några livsläxor jag genast tänker på att jag många gånger tänkt ute bland vågorna är:

“Det värsta som kan hända är att jag misslyckas. Och då kommer det nya vågor.”men också att: “Det är inte är vad som händer, men hur du regerar på det som avgör utfallet”. 

Med de sist nämnda så är det lätt att tycka synd om sig själv eller skylla på vad som har hänt en i livet, men ofta handlar det om hur vi människor hanterar situationer och förmågan att gå vidare eller tackla det som hänt. Precis som när något oförutsett sker i vattnet. 

 
josefine sjöstrand
 

Hur tänker du kring ett hållbart liv?
Oj, så stor fråga. Men generellt tänker jag att samhället är så långsamt med att anpassa sig. När jag reser och kommer hem, då syns det som tydligast när jag jämför: “Varför är plastpåsar förbjudet i afrikanska länder som Marocko och Tanzania men inte i Sverige? Varför kostar det nästa 900 kronor med ett busskort i Stockholm? Varför är det billigare att tillverka kläder på andra sidan jorden? Och varför i hela världen kostar nötfärs 50 kr/kg och qornfärs 105 kr/kg i mataffären?” Då känner jag att samhället måste börja agera.

Men sedan har jag självklart, som säkert många andra, ständigt dåligt samvete för vad jag själv gör för fotavtryck på denna jord med de flyg jag tar. Jag väljer alltid tåg framför flyg, men det är inte alltid det går. Jag försöker rättfärdiga mitt resande med att äta så mycket växtbaserat som möjligt, välja närproducerad och lokalt, jag stannar länge på samma plats och försöker resa runt så miljövänligt som det går. Jag äger ingen bil, åker kollektivt etc.  

Vad tror du är viktigast för att ha ett bra liv?
Tacksamhet; för den du är, för vad du har och allt som finns omkring dig. Jag är inte religiös men tror att detta är det viktigaste inom religion, att tacka för dagen. Att varje dag i en bön upprepa allt man är tacksam för. Och kärlek och positiv energi; Jag tror lycka handlar så mycket om energier och vad som kommer inifrån. Kärlek till dig själv, människor omkring dig, oavsett hur nära det står dig. Den energi som du utstrålar har gått igenom din kropp en gång genom att bara vara du. Om du då har utstrålat positiv energi är det också positivitet som mest troligen kommer komma tillbaka till dig. Du kan aldrig påverka hur andra människor skall bemöta dig eller hur din omgivning skall vara. Men att alltid möta de människor runt om kring med kärlek, positivitet och ett leende kommer göra att du själv får samma sak tillbaka gånger två. 

 
josefine sjöstrand
 

Om 10 år, vart hittar vi dig då? 
Om 10 år har jag förhoppningsvis kvar samma fantastiska partner, vi har barn i 5 års åldern, har köpt en katamaran, seglar jorden runt och hemskolar våra barn. Det har alltid varit en dröm och är min nuvarande plan.

Ett favorit citat att lämna oss med?
Livsmottot jag lever efter är: 
“Gör mer av det som gör dig lycklig, och det du känner för att göra nu, gör det nu, för sedan kommer du vilja göra något annat.”

 
josefine sjöstrand
 

Namn: Josefine Sjöstrand
Ålder: 27
Hemsida: Cruisingjar
Inspirerande människor: Mia Skäringer
Inspirerande bok: Power of now
Inspirerande varumärke: Suntribe Sunscreen