Nathanel Goldman

Sandra Junhammar lämnade allt och flyttade ut i skogen

Nathanel Goldman
Sandra Junhammar lämnade allt och flyttade ut i skogen

Sandra Junhammar hade ett framgångsrikt jobb som ingenjör, men valde att lämna allt och flytta ut i skogen för att leva ett mer välmående liv fokuserat på minimalism och hållbarhet. 

”Jag ville frigöra tid, energi och pengar till att göra det som verkligen betyder mycket för mig”. 

 
Sandra junhammar
 

Sandra! Berätta om dig själv? 
Jag är en naturälskande minimalist, som snöat in på yoga och hållbar livsstil. Är i grunden byggnadsingenjör, men bestämde mig för att ta en paus från byggbranschen i samband med en utmattning 2016. 
I samma veva sålde jag och min dåvarande man vår villa och flyttade ut på landet, utanför Linköping. Vi ville leva enklare - nära och i samklang med naturen, och påbörjade därför upprustningen av ett gammalt torp ute i skogen. Samtidigt fortsatte vi den resa vi startat flera år tidigare, med att successivt skala bort allt det som vi kände var överflödigt.
I dagsläget utbildar jag mig till kundalini-yogalärare och planerar att bygga ett eget tiny house on wheels under 2019. Sedan 1,5 år tillbaka driver jag även min egna blogg med fokus på välmående, enkelhet & hållbar livsstil.

Berätta mer om ditt projekt tiny house on wheels? Låter roligt!
Ja! Det är snart nio år sedan jag kom i kontakt med begreppet 'tiny house on wheels' för första gången och jag blev förälskad direkt! Hela konceptet med små flyttbara hus på hjul tilltalar verkligen mig. Det är en miljövänlig, minimilistisk och ekonomisk boendeform, som också ger stor frihet. För en arkitekturnörd som mig är det också något av den ultimata utmaningen - jag älskar kreativa och extremt genomtänkta planlösningar! Därför har jag under många år drömt om att bygga (och bo i) ett tiny house, och nu har det äntligen blivit dags att göra slag i saken.

Okej. När jag säger vegan då, vad tänker du då?
Yey, en kompis! Haha nejdå, jag tänker på någon som gjort ett aktivt och medvetet val – någon som månar om såväl sin egen hälsa, som djurens och planetens välmående.

 
Sandra junhammar
 

Är du vegan?
Jag äter uteslutande vegansk kost sedan 1,5-2 år tillbaka, innan dess åt jag vegetariskt under några år. Dels så mår jag bättre av det rent hälsomässigt, samtidigt som de etiska och miljömässiga aspekterna är viktiga för mig. Jag brukar dock inte kalla mig själv för vegan, eftersom jag fortfarande använder produkter av exempelvis ull.

Vad tycker du är den viktigaste frågan idag?
Oj, det finns såklart många frågor som är viktiga, hållbarhet är en av dem. När jag säger hållbarhet så menar jag i ett vidare perspektiv. Det omfattar såklart de miljö- och klimatmässiga bitarna, men också mer personliga aspekter, samt omtanken av andra människor och varelser.

Jag vill hushålla med både planetens och mina egna resurser (i form av bland annat tid och energi) samt leva på ett sätt som gör att min kropp och själ mår så bra som möjligt och håller i längden. Därför gillar jag frivillig enkelhet och downshifting, eftersom det kan frigöra utrymme för det som verkligen är viktigt i livet.

Vad tänker du kring vår kultur i västvärlden?
Jag upplever att det är väldigt mycket fokus ytliga och materiella saker. På karriär, att nå framgång och att tjäna pengar. Jag har kommit fram till att de sakerna inte gör mig lycklig, att jag värderar annat högre. Men med det sagt finns det inget rätt eller fel, var och en ska göra det som känns rätt för dem.

Ett favoritcitat? 
Be the change you wish to see in the world.

 
Sandra junhammar
 

Namn: Sandra Junhammar
Ålder: 27
Hemsida: www.sandrajunhammar.se
Inspirerande människor: Mark Boyle som grundat Freeconomy Community och skrivit boken The Moneyless Man.
Inspirerande bok: Lev Enklare: idéer för en hållbar livsstil, av Giséla Linde.
Inspirerande projekt: The Ocean Cleanup
Inspirerande varumärke: Repamera, som lagar och ändrar kläder online.