Nathanel Goldman

Veganska trender 2019

Nathanel Goldman
Veganska trender 2019

8 veganska trender som kommer slå igenom under 2019.

Vegansim fortsätter att öka i snabb takt i världen och kommer antagligen fortsätta öka kraftigt även under 2019. Men vilka trender finns det att vänta under året? Här är 8 stycken trender vi tror kommer märkas under året som kommer.

1. Blödande ”kött”

 
beyond_burger-2-1068x1068.jpg
 

Senaste åren har flera olika veganska proteinsubstitut kommit som man kan välja istället för kött. De har dock inte liknat riktigt kött särkilt mycket. 
Men under 2019 kan vi vänta oss mycket mer ”blodiga” köttalternativ, som liknar hur kött ser ut och smakar. Till exempel har populära märket Beyond Meat som efterliknar riktigt kött men är vegansk, fått allt större spridning i världen. Samtidigt ökar veganska hamburgare i popularitet och hamnar på allt fler vanliga hamburgarkedjors menyer, men hittills har basen inte liknat kött utan har oftast gjorts på svamp eller sojaprotein och sett ut och smakat annorlunda från kött. Detta år tror vi köttliknande veganska alternativ blir allt större, vilket förhoppningsvis lockar en bredare publik som gillar kött att våga prova veganska alternativ.

2. Veganska ägg

 
just-scrambled-eggs-e1523378974592.jpg
 

Hittills har det inte funnits många alternativ på den veganska marknaden som efterliknar äggs egenskaper och smak. Men i Kalifornien har ett nytt startupbolag rönt stora framgångar med sin produkt Just Egg som enligt kritiker smakar och efterliknar ägg förvånansvärt mycket. Just Egg är till största del gjort på mungbönor och är helt vegansk. Vi tror att detta blir året då liknande äggprodukter börjar leta sig in även i den svenska marknaden. 

3. Veganska skaldjur

 
new-wave-shrimp.jpg
 

Alternativen för veganska skaldjur har lyst med sin frånvaro. En veganburgare finns oftast att tillgå, men inte en härlig moules frites eller räksallad precis.
Men med flera nya produkter som lanseras runt om i världen i år i kategorin veganska skaldjur, finns det stora chanser att vi även snart kommer kunna äta havsdelikatesser med gott samvete. 

4. Veganska sötsaker och efterrätter  
Veganska alternativ har letat sig in i glasstillverkarna Ben & Jerrys utbud såväl som Häggen Dazs, och det finns numera veganska bullar lite varstans i Sverige, te x på Gateau, Fabrique och Bröd & Salt. 
Vi tror att detta år kommer det bli allt vanligare med sötsaker, efterrätter och godis som är veganskt, och som kommer konsumeras av människor som inte är veganer, utan bara vill njuta av de goda smakerna. 

5. Vegansk snabbmat 

 
Guac-Burger_Air-Baked-Sweet-Potato-Fries_Seasonal-Lemonade-1.jpg
 

Många snabbmatskedjor kämpar med at behålla yngre kunder och har insett att de mest progressiva de kan göra är att ha fler veganska alternativ på menyn. Hamburgarkedjen Max var tidigt ute redan för några år sedan med att erbjuda veganska hamburgare och i år har t ex McDonalds kommit med veganskt alternativ på menyn. 
I New York har den helveganska snabbmatskedjan by Chloe gjort stor succé och flera stora hamburgerkedjor runt om i världen ha meddelat att de tar fram veganska alternativ på sina menyer. 

6. Veganska ostar 

vegan-cheese-mozzarella.jpg

De finns en del veganska ostar på marknaden redan, men alternativen har varit få och ofta liknande varandra. Flera veganska ostmärken börjar ta fart runt om i världen och vi tror, och hoppas, att detta blir året som veganska ostar inte bara blir fler, utan där även smakerna blir mer avancerande och spännande!

7. Veganska resor 
Som vegan kan det var svårt att få till vegansk mat på semestern och där man ofta får göra ganska mycket research och egna ansträngningar för att få god och vegansk mat serverat. 
För att lösa detta har flera veganska resebyråer startat upp runt om i världen för att hjälpa sina kunder skräddarsy veganska lösningar. Man kan te x ta en hel vegansk cruise. I takt med att miljömedvetenheten ökar bland svenskarna så tror vi att efterfrågan på både hållbara resealtenativ såväl som veganska alternativ kommer att öka.  


8. Veganskt mode 
Att modebranschen är en av de mest förorenande och smutsiga branscher som finns har diskuteras ganska flitigt de senaste åren. Nu efterfrågar allt mer kunder både hållbara och veganska produkter. Vi ser att trenden stärkts och kommer sannolikt fortsätta även detta år och där vi kan förvänta oss ännu fler etiska och veganska alternativ på marknaden. 
Veganskt läder, eller fejkläder, har varit efterfrågat, och vi tror att även alternativ för silk och ull kommer efterfrågas allt mer av konsumenter framöver. 


Gott nytt cruelty free år!